Somestrategia

5

6

4

1

2

3

Tekijänoikeudet ja CC-lisenssit

Aina kun tuotat, lataat tai jaat materiaalia ja sisältöä verkossa, niin olet tekemisissä tekijänoikeuksien kanssa. Tekijänoikeudet suojaavat luovaa työtä, joihin sisältyy mm. kirjat, sarjakuvat, elokuvat, maalaukset, musiikki, valokuvat yms. Tekijänoikeudet antavat sisällöntuottajalle oikeuden määrätä omasta teoksestaan. On hyvä muistaa, että myös sosiaalisessa mediassa pätee tekijänoikeussäännökset. Tekijänoikeudet ovat siis merkittävässä roolissa tuotettaessa ja jaettaessa sisältöä sosiaalisessa mediassa. Siksi on hyvä perehtyä tekijänoikeuksiin tarkemmin.

Tekijänoikeudet pähkinänkuoressa

Yleistä

Sosiaalisen median eri palveluihin on helppo tuottaa, linkittää ja jakaa erilaista materiaalia. Materiaalia tuotettaessa on hyvä pitää mielessä tekijänoikeudelliset seikat ja hyvät käytänteet. Tekijänoikeudet koskevat sekä sinun itse tuottamaa materiaalia kuin muidenkin tuottamaa materiaalia. Avoimen ja rikastavan oppimiskulttuurin hengessä sinun on syytä CC-lisensoida itse tuottamasi materiaalit, jos haluat, että muut osallistuvat tuottamiesi materiaalien kehittämiseen ja eteenpäin viemiseen.

 

Kun käytät CC-lisenssoitua materiaalia niin perehdy hyvin ennen materiaalin käyttöä CC-lisensseihin ja niiden käyttömahdollisuuksiin.

Kuvat ja videot

 • Kun otat itse kuvia ja videoita, muistathan pyytää kuvissa esiintyviltä ihmisiltä luvan kuvaamiseen ja kertoa mihin aiot materiaalia käyttää ja julkaista.

 • Julkisilla paikoilla voit kuvata vapaasti.

 • Jos kuvissa esiintyy ihmisiä tunnistettavasti, sinulla pitää olla heidän lupansa kuvaamiseen.

 • Työssäoppimisen yhteydessä pitää keskustella erikseen työpaikan edustajien kanssa kuvaamisesta. Yleensä on hyvä lähteä siitä, ettei asiakkaita näy kuvissa.

 • Yritysvierailut ja erilaiset työpaikat ovat käytännöiltään erilaisia. Selvitä siis ennen kuvaamista, että saatko kuvata kyseisissä tiloissa ja käyttää kuviasi julkisesti.

 • Jos haluat käyttää muiden ottamia kuvia tai videoita omissa tuotoksissasi niin sinun pitää pyytää erikseen lupa kyseisten materiaalien tuottajilta, ellei niitä ole CC-lisensoitu.

Musiikki ja äänet

 • Videoiden taustamusiikit pitää olla joko CC-lisensoituja tai sitten sinun aivan itse tuottamia.

 • Monet palvelut ovat pullollaan helposti ladattavaa musiikkia, mutta et voi käyttää niitä omissa tuotoksissasi, ellei sinulla ole niiden käyttöön lupaa.

 • Haastatteluihin sinun pitää erikseen pyytää lupa ja kertoa mihin palveluihin julkaiset haastattelun.

Työohjeet ja kaaviokuvat

 • Yleensä työohjeet ja yleiset kaavio- ja havainnekuvat eivät ylitä teoskynnystä, joten voit käyttää omassa aineistossasi muiden tuottamia ohjeita kuten esim. ruokaohjeet, kytkentäkaaviot, jne.

 • Kun tuotat itse työohjeita ja tutoriaaleja ne on hyvä erikseen CC-lisensoida.

Creative Commons -lisensointi

Kun julkaiset itsetuottamaasi materiaalia tai teoksia verkossa, voit määritällä Creative Commons -lisenssillä teokselle oikeuksia. Voit valita seitsemästä eri vaihtoehdosta millä ehdoilla annat muiden käyttää aineistoasi. Oheinen kaavio selventää näiden seitsemän eri vaihtoehdon eroavaisuuksia. Voit myös käyttää apuna lisenssivalitsinta joka löytyy creative Commons -sivustolta.

Lisenssivalitsimeen tästä

Aloita tästä

Saavatko muut nähdä sisällön?

Saavatko muut jakaa sisältöä?

Saavatko muut muokata sisältöä?

Saako muutokset julkaista eri lisenssillä?

Saako sisältöä käyttää ja levittää kaupallisesti

Saako sisältöä käyttää ja levittää kaupallisesti

Saako sisältöä käyttää ja levittää kaupallisesti

Älä julkaise lainkaan, vaan pidä salassa

© All rights served

(Pidä itselläsi kaikki oikeudet)

CC BY-NC-ND -lisenssi (Nimeä - EiKaupallinen-EiMuutoksia)

CC BY-ND -lisenssi (Nimeä - EiMuutoksia)

CC BY-NC -lisenssi (Nimeä - EiKaupallinen)

CC BY-SA -lisenssi (Nimeä - JaaSamoin)

CC BY-NC-SA -lisenssi (Nimeä - EiKaupallinen-JaaSamoin)

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Kyllä

Ei

Ei

Ei

Ei

Ei

Ei

Ei

Saako tekijän nimen jättää mainitsematta?

Käytä CC BY -lisenssiä (Nimeä)

Käytä CC0 -luopumista (CCnolla)

Kyllä

Kyllä

Ei

Lisätietoa aiheesta